Könyvelő iroda


Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

Újabb adóellenőr vádolja a NAV-ot

Létrehozva 2013. november 25. (hétfő) 12:39

Fokozatosan leépítették a Kiemelt Ügyek Adóigazgatóságát a kormányváltás óta, idén pedig fel is számolták egy gyors kormányrendelettel. Egy volt ottani vezető adóellenőr most szintén kitálalna, azt állítja, hogy a NAV Főigazgatóságán védték a legnagyobb adócsalókat, bürokratikus úton elkenték az ügyeket, elakasztották az eljárásokat. Szerinte a bizonyítékok még elérhetőek a NAV-nál, de mivel nem nyilvános adatok, csak egy parlamenti vizsgálóbizottság deríthetné ki. Ezt a vizsgálóbizottságot egyébként a múlt héten a Fidesz és az MSZP egyesült erővel szavazta le.
Új adóellenőr jelentkezett, akinek a szavai alátámasztani látszanak Horváth András, a nemrég névvel kitálaló adóellenőr vádjait, írja az Átlátszó.hu.

A teljes nevét egyelőre nem vállaló N. úr, a Kiemelt Ügyek Adóigazgatóságán (KÜIG) volt vezető, és nem kevesebbet mond, mint, hogy az egyértelmű intézményi céljai ellenére úgy alakított át a NAV-ot 2010 óta, hogy az ellenőrzési képességük jelentősen gyengüljön a nagy, kiemelt adózóknál. Jó tudni, hogy a Horváth által korábban kiemelt áfacsaló kiskereskedelmi láncok egytől-egyig kiemelt adózók.
Pont az adócsaló hálózatok ellen jött létre

A nagyobb jelentőségű ügyekben, így a hálózatos áfacsalási ügyekben is 2007-től kezdődően a Kiemelt Ügyek Adóigazgatósága járt el. A KÜIG-et arra hozták létre, hogy nehézkes és lassú szolgálati utak és területi hivatalok nélkül deríthessék fel a sokszereplős, bonyolult és nem egyszer nemzetközi méretű adócsalási ügyeket. N. azt állítja, hogy 2010 óta fokozatosan leépítették az osztályt, sok esetben a saját vezetésük akadályozta meg a vizsgálatokat, míg végül idén utód nélkül gyorsan meg is szüntették az egész szervezetet.
N. egyértelműen az ellenőrzések hatékonyságát gyengítő lépésnek látja a KÜIG, és operatív egysége, a Rapid Ellenőrzési Főosztály felszámolását is. A 2007-ben létrehozott KÜIG volt a magyar adóhatóságon az FBI: a legkiválóbb revizorok a legmodernebb informatikai és egyéb operatív eszközökkel próbálták egyebek mellett éppen a szervezett hálózatos áfacsalásos ügyeket felderíteni.
Az első a gyorsreagálású csoport volt

A Rapid a KÜIG támogató szervezetként segítette az ellenőrök munkáját: míg egy asztal mellett ülő revizor legfeljebb hosszas levelezés és telefonálgatás után kapta meg a gazdálkodó szervezettől a vizsgálni kívánt dokumentumokat – pontosabban azokat, amelyeket az adott szervezet hajlandó volt átadni -, a Rapid munkatársai szükség esetén egyszerre akár több helyszínen és akár lezárt számítógépekről is le tudták menteni a szükséges adatokat. A Rapidnak saját, a helyi hierarchiától függetlenített vidéki revizori hálózata is volt – ez tette lehetővé a több helyszínen zajló szimultán ellenőrzések gyakoriságának növelését. Az ellenőrzés hatékonyságát gyengítő lépések sorában az első éppen a Rapid vidéki hálózatának felszámolása volt.

Korábban Horváth András, a névvel kitálaló adóellenőr hasonlókat állított, szerinte "a maffia érdeit sérti, és a NAV is benne van". A NAV erre azt reagálta, hogy egy hétvége alatt lefolytatott teljes szervezeti átvilágításuk szerint minden a legnagyobb rendben ment, és feljelentették Horváthot. Közölték még, hogy ki is rúgták volna, csak ő előtte már kilépett.

N. a komoly aggályait hiába jelezte többször írásban is, akár államtikári szinten is, nem törődtek vele. Most újra a szükségszerűen lassabb és gyengébb hatáskörű területi hatóságok ellenőrzik a kiemelet adózókat, ami N. szerint egyértemlűen erősen gyengítette a vizsgálatok színvonalát és hatékonytalan is.

Forrás: Index.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark