Könyvelő iroda


Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

Egy magánszemély 2021-ben osztalékot kapott. Az osztalék összegét és az azt terhelő személyi jövedelemadót szerepelteti a 21SZJA bevallás 167. sorában. A kifizető felé nyilatkozott, hogy a munkaviszonyból származó jövedelme elérte a szociális hozzájárulási adófizetési felső határt, ezért a kifizető az osztalékból nem vont le szociális hozzájárulási adót. Kell-e szerepeltetni ebben az esetben az osztalék összegét a bevallás 287. sorában, továbbá ki kell-e tölteni nulla adattartalommal a 289. sor f) és g) oszlopát vagy üresen hagyhatók ezek a sorok? Ebben az…

szja

Egy magánszemély 2021-ben osztalékot kapott. Az osztalék összegét és az azt terhelő személyi jövedelemadót szerepelteti a 21SZJA bevallás 167. sorában. A kifizető felé nyilatkozott, hogy a munkaviszonyból származó jövedelme elérte a szociális hozzájárulási adófizetési felső határt, ezért a kifizető az osztalékból nem vont le szociális hozzájárulási adót. Kell-e szerepeltetni ebben az esetben az osztalék összegét a bevallás 287. sorában, továbbá ki kell-e tölteni nulla adattartalommal a 289. sor f) és g) oszlopát vagy üresen hagyhatók ezek a sorok?

Ebben az esetben az osztalék után nem keletkezik szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség, mivel a szociális hozzájárulási adófizetési felső határt elérte a munkabér. Ettől függetlenül a bevallás 287. sorában fel kell tüntetni az osztalék összegét, a 286. sorban pedig szerepelnie kell a munkabér összegének, valamint ki kell tölteni a 289. sort is.

Mivel a kifizető nem vont le szociális hozzájárulási adót, ezért a 289. sor f)-g) oszlopaiba nullát kell írni.

A tavalyi évben egyéni vállalkozóként folytattam tevékenységet. Készül-e nekem adóbevallási tervezet? Ha igen, kérhetem-e annak postai úton történő megküldését?

A 2021-re a NAV az egyéni vállalkozóknak is elkészíti a bevallási tervezetet, amely a munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatait tartalmazza.

Az egyéni vállalkozók a bevallási tervezet adatainak alapján tudják elkészíteni bevallásukat. Az szja hatálya alá tartozó egyéni vállalkozóknak a tervezet adatait ki kell egészíteniük az egyéni vállalkozói tevékenységből származó jövedelemmel és az azzal összefüggő adókötelezettségekkel. Emiatt az egyéni vállalkozóknak elkészített adóbevallási tervezet – az egész évben katás egyéni vállalkozók kivételével – a 2022. május 20-i bevallási határidő után nem válik bevallássá, vagyis módosítás, kiegészítés nélkül nem hagyható jóvá.

A teljes adóévben katás egyéni vállalkozók adóbevallási tervezete automatikusan bevallássá válik akkor, ha önállóan bevallást nem készítenek május 20-ig, így nekik lehetőségük van szerkesztés nélkül jóváhagyniuk tervezetüket.

Egyéni vállalkozóként a bevallási tervezet postai megküldése az elektronikus kapcsolattartási kötelezettség miatt nem kérhető.

Technikai segítség:

Az ”eSZJA” felületen a „Gyakori mezők” opciót választva egy 15 lehetőséget tartalmazó felület válik láthatóvá, ahol kiválasztható az „Egyéni vállalkozók” lehetőség. Ezt választva és a „Tovább” gombra kattintva elérhetővé válik az egyéni vállalkozókkal kapcsolatos adóbevallási sorok hozzáadásának lehetősége. Itt lehet bevallani az egyéni vállalkozói jövedelmet a választott adózási módszertől – vállalkozói személyi jövedelemadó vagy átalányadózás – függően.

Ingatlan bérbeadásából származó jövedelem szerepel-e a tervezetben?

Amennyiben az ingatlan bérbeadása nem magánszemélynek történt, hanem kifizetőnek, abban az esetben a NAV elkészíti a tervezetet, amelyben szerepel a magánszemély bérbeadásból származó jövedelme is munkabére mellett – amennyiben rendelkezett azzal.

Amennyiben a bérbeadás miatt a magánszemély áfafizetésre kötelezett (akár kifizető részére akár magánszemély részére történő bérbeadás kapcsán), úgy módosítás, kiegészítés nélkül a tervezet nem jóváhagyható.

Amennyiben az adóalany magánszemélynek adott bérbe ingatlant, és más bevétele nem volt, úgy a NAV nem készít bevallás-tervezetet számára, hanem a 21SZJA bevallást önállóan kell elkészíteni, és feltölteni a bérbeadásból származó bevétel összegével, a költségekkel, számított jövedelemmel, illetve a negyedévente megfizetett adóelőleg összegével.

Amennyiben a magánszemélynek emellett más adóköteles jövedelme is volt, amelyről a hatóság adatokkal rendelkezik (pl. munkabér), abban az esetben ugyan a NAV készít tervezetet, azonban a bérbeadásról szóló adatokkal ezt a magánszemélynek ki kell egészítenie.

18 évet betöltött gyermek után jár-e a családi adókedvezmény vagy adó-visszatérítés?

Az adó-visszatérítés csak akkor jár, ha az adóalany 18. életévét betöltött gyermeke után még családi pótlékra jogosult (például még középiskolába jár).

A legfissebb NAV-figyelőben emellett még olvashatnak arról is, hogy az adóhatóság összefoglaló jelleggel ismertette a SBERBANK ügyfelei részére is elérhető fizetési kedvezményeket, hogy már elérhető a 2021. évi SZJA-bevallás tervezete, illetve kitölthetők az adófelajánlásról szóló nyilatkozatok, valamint az adótraffipaxot is találhatnak benne.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

Forrás:ado.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark