Könyvelő iroda


Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

A NAV kisadózós ellenőrzéseit ellenőrízte az számvevőszék

Létrehozva 2022. február 23. (szerda) 12:57

Az Állami Számvevőszék ellenőrzése keretében a NAV-nak a kisadókkal kapcsolatos számos tevékenységének (a bejelentéshez, bevalláshoz, ellenőrzéshez, hátralékkezeléshez (adóbeszedéshez), behajthatatlan követelésekhez, adóalanyiság megszűnéséhez, panasz- és bejelentés kezeléshez kapcsolódó tevékenységek) szabályozottságát, valamint feladatellátása megfelelőségét vizsgálta.

ell

A számvevőszéki ellenőrzés úgy értékelte, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak a kisadózó vállalkozások tételes adójához és a kisvállalati adózást választó kisadózókhoz kapcsolódó tevékenységeinek szabályozottsága megfelelően követte a törvényi előírások változásait. A NAV szabályszerűen járt el a kisadózók adóellenőrzései, és ugyanígy a hátralékok kezelése során, azaz a bázis tevékenységek rendben zajlottak. A területnek mind a törvényi környezet által meghatározott szabályozottsága, mind a szabályozottságnak megfelelő alapvető eljárásrendje kielégítő.

Az ellenőrzés ugyanakkor hiányosságokat állapított meg olyan speciális részterületeken, mint a bírósági megkeresések alapján foganatosított vagyonelkobzásokhoz kapcsolódó feladatokra vonatkozó belső szabályozás kialakítása, a kisadózók panaszairól nyilvántartás vezetése, valamint a vagyonelkobzások végrehajtása területén. A NAV intézkedési tervet készítve gondoskodik a megfelelő javításról, miközben az ÁSZ ellenőrzés által is elismerten a jogszabályokat pontosan követve folyamatosan biztosítja e kedvező adózási formák mindenki érdekét szolgáló érvényesülése során a törvényességet.

Az Országgyűlés az értékteremtő munka és a vállalkozások, kiemelten a kis- és közepes vállalkozások adózási feltételeinek javítása, egyszerűsítése érdekében a 2012. évben két gyökeresen új és egyszerű, az érintettek számára választható adónemet vezetett be, a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) és a kisvállalati adót (KIVA). A kisadók a bevezetésük óta egyre szélesebb körben váltak elérhetővé, és egyre többen választották a két adónemet, aminek következtében a központi költségvetés kisadózó vállalkozások tételes adójából és kisvállalati adóból származó bevételei folyamatosan nőttek, 2020-ban 242 milliárd Ft-ot tettek ki – derül ki a számvevőszék honlapjáról.

Forrás: ado.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark