Könyvelő iroda


Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

Továbbra sem kell fizetni szakképzési hozzájárulást a munkabér azon része után, amely mentesül a szociális hozzájárulás alól.

szakkfej
A Szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény (Szkt.) 2021. július 1-én hatályba lépett módosítása kibővítette a szakképzésben gyakorlati képzőhelyként közreműködők esetében a szakképzési hozzájárulási kötelezettség csökkenthető tételek körét. Az Szkt. 107. § (3b) bekezdésének b) pontja alapján abban az esetben, amikor a foglalkoztatott munkavállaló után a munkáltatót a szociális hozzájárulási adóból 50%-os mértékű kedvezmény illeti meg (15,5% szocho helyett 7,75%-ot fizet), a szakképzési hozzájárulásból is 50%-os mértékű kedvezmény vehető figyelembe. Ezekben az esetekben a szakképzési hozzájárulás fizetésére kötelezett gazdálkodó szerv a 1,5% szakképzési hozzájárulás helyett csak 0,75%-ot fizet.

Ebbe a körbe tartoznak az alábbi foglalkoztatotti kedvezmények:

- munkaerő piacra lépők foglalkoztatásának a harmadik évében, három vagy több gyermeket nevelők nők esetében a negyedik és ötödik évben a minimálbér mértékéig,
- szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkozatottak után a minimálbér mértékéig,
- közfoglalkoztatottak után a közfoglalkoztatási garantált bér 130%-áig,
- vállalkozásként működő kutatóhely a doktori képzésben résztvevő hallgató vagy doktorjelölt foglalkoztatása után 200 000 Ft mértékig.

Lényeges, hogy a szakképzési hozzájárulásból az 50%-os mértékű kedvezményre csak azok a foglalkoztatók jogosultak, akik a szakképzésben gyakorlati képzőként vesznek részt, vagyis:

- tanulóval, képzésben résztvevő személlyel szakképzési munkaszerződést kötöttek,
- tanulóval, képzésben résztvevő személlyel tanulószerződést kötöttek,
- hallgatóval duális képzőként hallgatói munkaszerződést kötöttek,
- gyakorlatigényes alapképzési szak esetén a hallgatóval hallgatói munkaszerződést, a felsőoktatási intézménnyel együttműködési megállapodást kötöttek.

Azok a foglalkoztatók, akik nem vesznek részt a szakképzésben gyakorlati képzőként, az 50%-os mértékű kedvezménnyel a szakképzési hozzájárulás tekintetében nem tudnak élni, így a foglalkoztatottak után továbbra is meg kell fizetniük a 1,5% szakképzési hozzájárulást.

Új eleme az említett kedvezménynek, hogy azok a foglalkoztatók is tudják érvényesíteni, akik bár alanyai a szakképzési hozzájárulásnak, de nem kötelezettek szakképzési hozzájárulás fizetésére (az Szkt. 105. § (2) bekezdése alatt felsorolt gazdálkodó szervezetek, így például alapítvány, egyesület, költségvetési szerv), ebből következően a szakképzési hozzájárulási kötelezettségül nulla. Az ő esetükben a kedvezményezett foglalkoztatottak után járó szociális hozzájárulási adó kedvezményalapja után számított 0,75% szakképzési hozzájárulás csökkentő tétel negatív kötelezettséget eredményez, mely összeg visszaigénylési lehetőséget eredményez. A kedvezmény érvényesítésének itt is feltétele, hogy a foglalkoztató a szakképzésben gyakorlati képzőhelyként működjön közre.

Fontos megjegyezni, hogy azokban az esetekben, amikor a kedvezményezett foglalkoztatás után 100%-os mértékű a szociális hozzájárulási adó kedvezmény, így nem kell szochot fizetni (például a munkaerőpiacra lépők esetében a foglalkoztatás első két évében a minimálbér összegéig, megváltozott munkaképességű foglalkoztatása esetén a minimálbér kétszereséig), továbbra sem keletkezik szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség abban az esetben sem, ha a foglalkoztató nem vesz részt a szakképzésben gyakorlati képzőhelyként. Ebben az esetben a kedvezményezett foglalkoztatás szociális hozzájárulási adó kedvezményalapja az Szkt. 105. § (3) bekezdése alapján meg sem jelenik a szakképzési hozzájárulás alapjában, így az nem kedvezményként érvényesíthető.

Forrás:saldo.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark