Könyvelő iroda


Elérhetőség

72/784-865

 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAcebook

Így kell meghatározni a tényleges főtevékenységet

Létrehozva 2021. augusztus 02. (hétfő) 08:12

A NAV iránymutatást tett közzé arról, hogyan kell meghatározni a tényleges főtevékenységet.

fotev

A veszélyhelyzeti szabályok[1] alapján a 2020. novembertől 2021. májusig tartó időszak hónapjaira adókedvezmény jár bizonyos ágazatokban a szociális hozzájárulási adó, a kisvállalati adó, valamint a szakképzési és rehabilitációs hozzájárulás adónemekben azoknak, akik a Korm. rendelet szerinti felsorolásban szereplő tevékenységet tényleges főtevékenységként végzik.[2]

Tényleges főtevékenység az a tevékenység, amelyből az adózónak a Korm. rendelet hatálybalépését, azaz 2020. november 11-ét megelőző 6 hónapban a legtöbb bevétele, de legalább a bevételének 30 százaléka származott[3].

A tényleges főtevékenység szerinti bevétel meghatározásakor nem kell figyelembe venni a nem vállalkozási jellegű bevételeket (mint például a támogatásokat), mivel azok nem kapcsolhatók közvetlenül a TEÁOR szerinti tevékenységhez. A költségek fedezetére kapott támogatásokat szintén figyelmen kívül lehet hagyni a bevétel meghatározásakor.

A tényleges főtevékenység szerinti bevétel tehát megállapítható a nettó árbevétel alapulvételével.

- - - - - - 

[1] A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet).
[2] A kedvezményezett tevékenységeket a Korm. rendelet 5. § (1) bekezdése tartalmazza.
[3] Korm. rendelet 5. § (3) bekezdés.

(nav.gov.hu)

Forrás:ado.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark